derde therapiedag

Dag lieve allemaal,

Gisteravond zijn we naar een welkomsborrel geweest, waar alle deelnemende gezinnen welkom waren. Alle medewerkers van het CDTC waren er ook. Het was erg gezellig en leuk om elkaar in een informele setting even te spreken.

Vanmorgen zijn we na het ontbijt naar Mambo beach gewandeld. Daar kregen we wel het ultieme vakantie- en paradijselijk gevoel ha ha (zie foto’s). Je kijkt echt je ogen uit! Om 12 uur hadden Bert en ik een workshop over sensorische integratie van Ricarda (de fysiotherapeut). Het verhaal was in het Duits (was een foutje, wij hadden eigenlijk bij de Nederlandse moeten zitten) maar het was goed te volgen. Ze vertelde over dat het in de basis goed moet zijn (het evenwicht, het voelen en de diepe waarneming) om verder te kunnen werken aan andere vaardigheden (zie de ontwikkelingspyramide onderaan tussen de foto’s). De benodigde basisvaardigheden kunnen gestimuleerd worden. Het is fijn om hier ook bevestigd te krijgen dat het team rond Mees op school en wijzelf al erg op de goede weg zijn.

Om 13 uur begon de therapie weer. Mees zag Babette en Irene (de assistente van Babette) aankomen en had niet zoveel zin om aan het werk te gaan. Ze hebben binnen gewerkt aan keuzes maken (met een zwaartevestje aan) of Mees wilde trampoline springen (keuze uit de JA en NEE kaart), of hij onder de zwaartedeken wilde JA of NEE. De keus die hij maakt wordt consequent doorgezet en hij lijkt nu ook al consequenter te kiezen. Ook werken ze met picto’s die een duidelijke volgorde van activiteiten weergeeft. Mees lijkt daar toch steun aan te hebben… (ik dacht zelf dat dat weinig betekenis voor hem had).

Tijdens de watersessie mochten Liam en Roos (en later wij ook) mee op het dok. Dat was een bijzondere ervaring voor ze. Ze mochten Kanoa aaien, belonen en instructies geven, die hij keurig opvolgde. Het is ze zo gegund…. om dit te mogen ervaren OMDAT Mees er is. Ze klagen nooit over Mees, maar hij beinvloedt hun leven op zo ontzettend veel punten (en soms ook op wel op een minder prettige manier en daar hebben ze niet voor gekozen….).

Mees is tijdens de watersessie afwisselend in het water, met Kanoa en Babette, en op het dok. Zowel in het water als op het dok krijgt hij vragen of hij iets nog een keer wil “JA” of “NEE” (de JA-kaart is groen en de NEE-kaart is rood). Mees kiest vrijwel altijd consequent datgene wat hij wil. Hij moppert wel hier en daar, maar was ontspannener in het water en zei ineens op het dok na een vraag zeer duidelijk “NEE”. (Mees zegt nooit NEE). Wauw!!!!!!!! Reden voor een klein feestje! Het advies is om de JA en NEE kaarten thuis en op school verder te gaan inzetten. Wanneer je keuzes kunt maken gaat er een nieuwe wereld voor hem open!

Zie hieronder de foto’s van vanmorgen en vanmiddag en ondertussen laat ik een traantje (daar gaan we weer Talitha ha ha)…

zoekplaatje…. waar is Kanoa?
wat een will to please! Lief beest….
Samen spetteren…. (ze oefenen goed Hanneke!)
Daar gaat Kanoa, op commando van Liam en Roos springen over de stok in het water….
shake that vin!
Kusje voor Roos….
kom maar hier met die handen….
Ja of nee?
Met een soort rollertje over zijn wang….
Mees zei verbaal “NEE”!!!! Wauw Babette deed een vreugdedansje (en wij ook!)
Lang leve de Ipad…. Mees kan daarmee even bijkomen van de intensieve therapie.
Mambo beach!
Eén van onze dushi’s!
…. paradijsje…
willen we thuis ook wel…..
Mambo beach….
wauw….we waren er even stil van….